›› مطالب آموزشی ›› آشنایی با علائم روی تیوب رنگ

(استفاده از این نوشته بدون اشاره به منبع و نام نویسنده، مجاز نیست)

علائم و نشانه های روی تیوب رنگ را بشناسیم

| بخش: رنگ شناسی | | نظرات: 5 نظر
اگر برچسب تیوب رنگ های نقاشی (به ویژه رنگ روغن) را نگاه کرده باشید، یک سری علائم و نشانه را دیده اید. این نشانه ها ارتباط مستقیمی با کیفیت و خصوصیات رنگ ها دارند و حاصل آزمایش های زیادی هستند. بارها درباره معنی این نشانه ها از من پرسیده شده. حالا فرصت خوبیست که توضیحات کاملی را در اینجا بنویسم. در ادامه خواهید دید که این نشانه های به ظاهر ساده، کاملا تخصصی و مهم هستند.

رنگ مات و شفاف

تصویر بالا نشان دهنده یک سری اطلاعات اولیه ضروری درباره رنگ است. برای این مورد من رنگ روغن وینزور ( از نوع آرتیست ) را به جهت فراوانی و استاندارد بودن، ملاک گرفته ام. اما این موارد معمولا در تمامی رنگ های استاندارد وجود دارند. رنگ های ضعیف به دلیل اینکه در هیچ سطحی نمی گنجند، بیشتر این نشانه ها را ندارند! یک ویدئو درباره این موضوع ساخته ام و بسیار کامل است. اما می توانید در ادامه توضیحات را هم بخوانید.

نام رنگ

به هر حال اولین چیزیست که می بینیم. اگر به خصوصیات رنگ ها آشنا باشیم، دقت در این مورد ضروریست. من قبلا در مورد ویژگی های انواع رنگ آبی و انواع رنگ سفید در بخش رنگشناسی سایتم توضیح داده ام. بعدا برگردید، پیدا کنید و بخوانید!

حجم رنگ

مقدار رنگ با واحد میلی لیتر. بخش مورد علاقه دانشجوها! هر چی بیشتر، بهتر! اما واقعیت اینجاست که بالا بودن این عدد لزوما به معنای صرفه اقتصادی رنگ نیست. به راحتی می شود میل رنگ را با افزودنی های زائد بالا برد.

شاخص قیمت ( Color Series )

بخش مورد علاقه من! هر چقدر پایین تر، بهتر! سری رنگ هرچقدر بالاتر باشد، قیمت رنگ بیشتر است. مثلا رنگ سفید همیشه سری 1 است و ارزان تر. اما آبی سرولین معمولا سری 4 است و تقریبا چهار برابر هم گران تر.

مقاومت در برابر نور ( Lightfastness )

این شاخص را یک انجمن در آمریکا به نام ASTM برای میزان مقاومت رنگ ها و متریال های برندهای مختلف در برابر نور، تعیین می کند. بالاترین نمره در این شاخص  I  و پایین ترین  V  است. رنگ های سطح آرتیست، نمره I و II دارند. یعنی به این مفتی ها در برابر نور سر خم نمی کنند.

شاخص ماندگاری ( Permanence Rating )

شاخص مهمی است. به معنای قدرت پایداری و ماندگاری شیمیایی رنگ در برابر انواع عوامل محیطی، نور و زمان است. تاش رنگ را روی بوم می زنند و در هوای معمولی و خشک یک اتاق می گذارند و تغییرات را در گذر زمان اندازه گیری می کنند. این شاخص با سه درجه زیر بر روی تیوب رنگ نشان داده می شود. من روی بدنه رنگ های سطح حرفه ای، درجه B را ندیده ام.

AA به معنای فوق العاده پایدار
A به معنای پایدار
B به معنای نسبتا بادوام

شفافیت ( Opacity )

قبلا در این مورد به قدر کافی توضیح داده ام. نشانه به معنای شفاف بودن، نشانه به معنای نیمه شفاف بودن، نشانه  به معنای نیمه مات بودن، و نشانه به معنی کاملا مات بودن رنگ است. اطلاعات بیشتر در لینک زیر:

رنگ های مات و شفاف در نقاشی

ترکیبات روغن

این مورد در سرعت خشک شوندگی رنگ مهم است. معمولا روغن بزرک همیشه در این ترکیب حضور دارد. تصویر بالا مربوط به رنگ فرنچ اولترامارین است و نشان می دهد که در ترکیبات این رنگ از روغن بزرک و روغن گلرنگ استفاده شده است.

نام پیگمنت

به ترکیبات و ویژگی های شیمیایی یک پیگمنت اشاره می کند. این بخش از P (به معنای پیگمنت) + اولین حرف  انگلیسی نام رنگ + یک عدد خاص تشکیل می شود. مثلا PB29 اشاره به پیگمنت آبی لاجوردی و pw4 به پیگمنت سفید زینک در شیمی اشاره دارد.

امیدوارم این اطلاعات برای شما مفید بوده باشد.


* استفاده از نوشته بالا و انتشار آن بدون اشاره به منبع و نام نویسنده، مجاز نیست

مطالب مفید بخش های زیر را هم مطالعه کنید:

آخرین نظرات:


  سهیلا دره شوریشنبه, 15 اردیبهشت 1403

استاد بزرگوار بسیار عالی بود سپاس فراوان


  zahra tadayonپنجشنبه, 20 مهر‍ 1402

ممنون از لطف و زحمت شمای بزرگوار من این اطلاعات را داشتم ولی باز هم انقدر خوب و واضح توضیح دادید مرور شد و بسیار نکات کاربردی را فرمودید و حاشیه اضافی نبود واضح بودن این نکات خیلی درکش را راحت تر میکنه بخصوص برای هنرجویان مبتدی تر


  نوید محمدپور بی بالان!شنبه, 13 مهر‍ 1398

عرض ادب و احترام استا .اطلاعاتتو ن بسیار ارزشمند ست ...شایان ذکر است که غالبا بسیاری از رنگهای نیمه مات و ملایم حد وسط نه براق نه مات مات لذت می برند و اگر اینگونه باشد برای مات کردن یک رنک براق باید همان رنگدانرا مجددا رنگ مات خریداری کنیم یا راهکاری برای مات کردن تابلو در دست دارید ؟اگر توضیح کاملی در این خصوص بدید ممنون میشم .
محسن ایرانی یکشنبه, 12 شهریور‍ 1402
Mohsen Irani به نوید محمدپور بی بالان!
سپاس. اصولا در ترکیب بیشتر رنگ ها مات می شن خود به خود


  سمیرا سنگچیجمعه, 29 شهریور‍ 1398

ممنون...ممنون از اطلاعات خوب و اموزنده تون
محسن ایرانی شنبه, 30 شهریور‍ 1398
Mohsen Irani به سمیرا سنگچی
خواهش می کنم و ممنونم از شما.


  مریمچهارشنبه, 6 شهریور‍ 1398

سلام وعرض ادب ،بسیار ارزشمند و مفید برای بنده بود
محسن ایرانی شنبه, 9 شهریور‍ 1398
Mohsen Irani به مریم
سلام. ممنونم از شما


خوشحال می شوم دیدگاهتان را در این باره بخوانم





  • 5 − 1 = ?

توجه در حال حاضر ظرفیت کلاس های حضوری من پر بوده و نیاز به هماهنگی قبلی است.